Julmyra – En Toppanläggning

Julmyra ligger ungefär fem mil utanför Uppsala. Anläggningen är mycket centralt placerad i förhållande till travbanorna Solvalla, Örebro, Lindesberg, Eskilstuna, Romme och Gävle, som alla ligger i nära anslutning till träningsanläggningen. Det medför att vi alltid kommer fram till banan med fräscha hästar.

Julmyra Gård är en mycket påkostad träningsanläggning där grundaren Staffan Svensson har valt allt av högsta kvalité för att skapa en optimal träningsanläggning för travhästar.

Rundbana

När Skanska fick i uppdrag av Staffan Svensson att anlägga en rundbana på Julmyra var uppdraget följande; Banan skall vara uppbyggd på samma sätt och av samma kvalité som Solvalla travbana, men något mjukare. Resultatet är en enastående travbana av högsta kvalité med samma 18 procents dosering och 1000 meters längd som Solvalla. Den enda skillnaden är att Julmyras travbana har fyra spår istället för åtta och är cirka två sekunder långsammare än Solvalla för att erbjuda ett så skonsamt underlag för hästarna som möjligt.

Rundbanan är uppbyggd med ett lager av en meter Makadam som grund för bästa dränering och underlag. Därefter ligger ett lager med fingrus och därefter en tjock gummiduk som hindrar stenar från att tränga upp till banans ytskikt. Ovanpå gummiduken ligger sedan ett antal lager med olika typer av grus följt av ett lager med stenmjöl. Banan är även försedd med en själbevattningsanläggning för bästa möjliga fäste och för att hålla banan dammfri.

Luddebanan

Luddebanan är en 800 meters rundbana som är lika bra som många travtränares bästa rundbana. Den är mjukare än rundbanan och inte lämplig att köra snabbjobb på. Hela banan är inhängnad vilket innebär att den är lämpad för att låta unghästar springa runt fritt för att träna utan vagn. Luddebanan är också mycket bra för uppvärmningar i lugnare tempon innan man kör snabbare jobb på rundbanan.

Rakbanan

Rakbanan är en 800 meter lång bana som är mjukare än rundbanan och lämpar sig utmärkt för dom lite tyngre träningspassen och även för skonsam ridträning för de hästar som kan ha nytta av sådan träning. Självklart är även rakbanan försedd med gummiduk under ytmaterialen för att förhindra stenar att tränga upp som hästarna kan skada sig på. Under 2008 kommer även ett nytt bevattningssystem, liknande det på rundbanan att installeras för att ge hästarna ännu bättre fäste och en dammfri miljö.

Backen

Backen är en ca 1400 meter lång skogslinga med 36 meters höjdskillnad som lämpar sig utmärkt för intervallträning av hästar som behöver bygga upp styrkan. Backen består av ett par olika ”avsatser” där slingan planar ut så att hästarna får återhämta sig lite innan nästa etapp börjar. Under 2008 kommer backen att breddas för att göra den ännu bättre och underlätta vid hästars möten i backen.

Skogslingor

På Julmyra finns ett antal skogslingor av varierande längd som lämpar sig utmärkt för den dagliga träningen av hästarna. Det är viktigt att hästarna får en varierad träning för att dom skall tycka träningen är kul och Julmyras skogslingor lämpar sig ypperligt för detta.

Stallar och Horsewalker

På Julmyra har vi moderna fina stallar med stora boxar och spolplatser för att tvätta hästarna efter träningspassen.

Självklart har vi en horsewalker på Julmyra. I första hand använder vi horsewalkern efter hårdare träningspass så att hästarna får chansen att ”gå av sig” efter träningen.

Hagar

På Julmyra finns det gott om hagar på kalkrik mark med bra gräskvalité. Alla hagar har elektrifierade A-stängsel som i vår mening är ett av de säkraste och bästa på marknaden. I hagarna har vi separata utfodringsplatser för att vara säkra på att alla hästar får rätt mängd kraftfoder vid de tillfällen dom utfodras med kraftfoder i hagen.